I N F O D R O G

Prevenire

 În acest capitol am dori să simplificăm la maxim tematica detaliind aspecte concrete care să permită înțelegerea cu o claritate absolută a acelor lucruri mai relevante ce sunt utile tinerilor aflați la risc de consum, părinților și cadrelor didactice.

 Adolescența este cu precădere momentul în care are loc începerea consumului de droguri. Adolescența este o perioadă de descoperiri, de explorare, o epocă în care copilăria rămâne în urmă și se deschide un orizont de posibilități aparent nelimitate. Aici se înscrie și experimentarea drogurilor, într-o perioadă confuză, de schimbări și de căutare a propriei identități. Cea mai mare parte e experiențelor de consum de droguri din timpul acestei etape vor fi trecătoare. În anumite cazuri aceste experiențe inițiale vor genera o desfășurare incertă a procesului, adăugându-se mereu alte tipuri de substanțe până când consumul de droguri va deveni un element stabil în viața subiectului.
 Stimularea factorilor de protecție și reducerea factorilor de risc constituie obiectivul preventiv pe care orice tânăr care își dorește o viață sănătoasă ar trebuie să îl urmărească, împreună cu părinții, profesorii și în general adulții care constituie un model pentru tineri.

 În legătură cu viața familială, o asociere echilibrată a afecțiunii cu disciplina este indicată ca fiind tiparul educativ cu capacitate preventivă. Adolescentul, ca orice persoană pe parcursul vieții, are nevoie să simtă afecțiune deși socializarea pozitivă necesită în egală măsură stabilrea unor limite. Limitele reprezintă un cadru de referință pentru adolescentul care învață astfel să își însușească valorile și normele după care se desfășoară viața socială la care aderă. În acest climat de respect și exigență comunicarea dintre părinți și copii își va defini proprii timpi și stilul particular; o comunicare stabilă deși supusă unor infinite și istovitoare întreruperi în cadrul căreia se poate vorbi și despre droguri, o comunicare liniștită, reflexivă care să permită evitarea neînțelegerilor și a interpretărilor exagerate ale realității.