I N F O D R O G

Fără riscuri în plus

Recomandări pentru reducerea riscurilor
 Consumul la intervale scurte de timp creşte riscul de supradoză! Fracţionează dozele şi măreşte intervalele dintre doze. Evită să consumi prea des, deoarece s-ar putea să fii din ce în ce mai nemulţumit de efecte şi să devii tentat să creşti dozele.
 Discută cu oamenii în care ai încredere, care au experimentat deja substanţele, mai ales pentru un produs pe care nu-l ştii. Pe cât posibl nu consuma singur, consumă în medii sigure şi igienizate, care să îţi permită un timp suficient de preparare a dozei.
Bea apă în mod regulat, dar nu în cantităţi mari dintr-o dată.
Nu te urca la volan, aminteşte-ţi că eşti într-o stare modificată a conştiinţei. Dacă plănuieşti să foloseşti mijloacele de transport în comun, ar fi bine să iei un prieten cu tine pentru o siguranţă suplimentară.
 Heterosexual sau homosexual, bărbat sau femeie, întotdeauna ia-ţi prezervative şi foloseşte-le când faci sex! Poate crezi despre tine că nu eşti genul de o aventură pentru o noapte, dar consumul de substanţe te poate scăpa de inhibiţii, iar un lucru duce la altul... O sarcină nedorită, HIV sau alte boli asociate nu merită riscul; ia-ţi prezervative la tine şi foloseşte-le!. În plus, orice consum de substanţe psihoactive poate cauza sau agrava problemele psihologice (depresie, anxietate, paranoia etc.).

Fumatul 
 Uită-te la rănile de pe buze înainte de a “face un tur”; riscul de contaminare virală (virusul hepatitei C în special), prin sânge, există. Inhalarea fumului rezultat prin ardere este un factor de risc pentru multe tipuri de cancer, boli cardiovasculare şi ale căilor respiratorii.

Trasul pe nas/Prizatul
 Dozele repetate de anumite produse irită puternic mucoasa nazală. Pot provoca frecvent leziuni care nu sunt vizibile (sângerare micro), dar suficiente pentru a transmite virusul hepatitei C. În contact direct cu sângele, virusul hepatitei C este într-adevăr, mult mai transmisibil decât virusul HIV. Nu împărţi şi nu schimba cu nimeni paiul tău şi nici orice alt material. Striveşte cât mai fin posibil produsul. Clăteşte-ţi bine nasul cu apă înainte şi după. Schimbă nara în mod regulat. Cu timpul, trasul pe nas poate duce la perforarea septului nazal. Durerea simţită în momentul prizării este un semn de avertizare. Aminteşte-ţi că trasul pe nas nu împiedică în nici un caz supradozele şi intoxicarea.

Băutul
 Dacă bei alcool pe stomacul gol, atunci concentraţia de alcool din sânge va creşte foarte repede şi ai putea să leşini. Şi ce rost mai are cheful, dacă nu poţi să ţi-l aminteşti.
 Ai grijă să bei multă apă înainte să bei alcool. Alcoolul este diuretic şi îţi va provoca deshidratare.
 Dacă nu ţii la băutură, ar fi bine să fii atent la ce bei. Stai departe de tărie, rămâi la bere şi vin.
 Paharele de tărie se beau foarte uşor şi te pot duce la stări neplăcute, vomă sau comă alcoolică. Provocările trebuie evitate pentru că te determină să bei prea repede. Ideea este să bei mai încet şi să te bucuri de băutura ta, nu să leşini sau să vomiţi.
  Alternând băuturile alcoolice cu băuturile non-alcoolice ajută foarte mult la scăderea cantităţii de alcool consumat.
 Există riscul să-ţi fie introduse în băutură substanţe care te pot face incapabil(ă) să opui rezistenţă în cazul unui viol. Nici bărbaţii nu sunt feriţi. Lasă barmanul să-ţi toarne băutura sau toarnă-ţi-o singur.

Injectarea
 Dacă-ţi injectezi substanţe, nu împărţi şi nu schimba niciodată niciun material de injectare (seringi, filtre, apă, fiole...) din cauza riscului de transmitere a bolilor (HIV, hepatita C, etc.).
  Foloseşte întotdeauna pentru fiecare injectare material steril şi nou. Spală-te pe mâini cu săpun înainte de a pune mâna pe materialul steril. Foloseşte apă distilată sau fiartă, dar niciodată pe cea de la robinet sau din mare. Dacă dezinfectezi locul de injectare cu un tampon cu alcool, acesta îţi permite să te protejezi de riscul de infecţie.
 După injectare, menţine un tampon de vată curat şi uscat pe locul injectării timp de cel puţin 30 de secunde. În lipsa unui recipient închis de recuperare a seringilor în apropiere, neutralizează echipametul utilizat şi aruncă totul (seringă, pungă, tampon de vată şi apa), într-un pet căruia îi pui capacul şi pe care îl arunci în coşul de gunoi.

Policonsumul
 Evită să consumi în acelaşi timp substanţe diferite. Nu sunt cunoscute toate riscurile asociate diferitelor combinaţii. Este cert faptul că majoritatea accidentelor (mortale) sunt cauzate de policonsum.