I N F O D R O G

Caracteristicile drogurilor

 Dependența este nevoia toxicomanului de a-și administra droguri. Ea poate fi fizică sau psihică. Dependența fizică nu se întâlnește la toate tipurile de droguri. Când apare, ea se manifestă sub forma unor stări patologice care constau în necesitatea organică de a folosi droguri pentru a evita tulburările ce apar la încetarea utilizării. Ea apare mai ales la derivații opiului (heroină, morfină etc.). Dependența psihică este cea mai importantă. Ea constă în modificări de comportament și o stare mentală particulară însoțită de necesitatea psihică impetuoasă de a-și administra substanța periodic sau continuu pentru a obține o stare de bine sau pentru a înlătura disconfortul psihic. Este întâlnită la toate tipurile de droguri.
  Toleranța apare atunci când organismul se obișnuiește cu prezența unei anumite substanțe și se adaptează la aceasta. Din acest motiv, pentru obținerea unei anumite stări, toxicomanul trebuie să marească dozele.Astfel, acesta ajunge să suporte doze care pentru persoanele normale ar fi fatale.
 Sevrajul desemneaza simptomele fizice si psihice care apar atunci când un individ este privat de drogul de care devenise dependent, sau la scăderea accentuată a dozelor. De asemenea, sevrajul apare și prin administrarea unui medicament cu proprietăți antagoniste.
 Supradoza se refera la utilizarea unei cantităti de drog care poate declanșa efecte adverse ce pun viața în pericol.